М-р Урим Ибески
Градиме посветло Долнени

Урим Ибески, градоначалникот на општина Долнени, е човек кој ја знае својата земја и својот народ. Роден и израснат во Долнени, тој ги виде предизвиците и соништата на заедницата.

Студирал земјоделство на Универзитетот Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и љубовта кон земјата се покажува во неговиот фокус на раст, кој е добар и за луѓето и за околината.

Пред да стане градоначалник во 2021 година, Ибески ја вршеше функцијата советник, секогаш со практичен пристап кон решавање на проблемите и информирање на сите. Сега, како градоначалник, тој директно се справува со тешки прашања:

  • Поправање на патишта, мостови и згради, осигурувајќи се дека секој има безбеден и лесен начин за движење.
  • Создавање работни места и внесување бизниси, така што Долнени може да напредува, а луѓето да имаат добра работа блиску до дома.
  • Создава услови секој да има пристап до добри училишта и лекари, затоа што здравјето и образованието се камен-темелник на силна заедница.
  • Се фокусира на прослава на уникатната култура и убавина на Долнени, ја споделува неговата приказна со светот и ги пречекува посетителите со раширени раце.

Ибески не само што им дава насоки на луѓето што да прават, туку го прави тоа со нив. Тој секогаш е надвор и зборува, слуша и работи заедно со жителите. Тој сака сите да знаат дека имаат збор во градењето на своето Долнени.

Неговата визија е јасна – Долнени кое е просперитетно, зелено и гордо на своите корени. А со водството на Урим Ибески, Долнени секој ден е сѐ поблиску до тоа.